AzwaOmar

Image Slider

Hi, As Salam. Dah lama nak review pasal YSL lipstick ni. FYI, Wa ada ceritakan dekat Bangkok Makeup Haul untuk post yang lepas. Selama ni tengok kat You Tube je ramai yang review pasal lipstick ni. Serba sedikit cerita masa nak beli lipstick nan mahal ni. Masa nak balik dari Bangkok ke KLIA, lepas je check in macam biasa ada banyak cosmetics & perfumes yang terjual kat luar ruang menunggu tu, ternampak la counter YSL. tak besar pun cuma 1 rak kecil je. Memandangkan masih ada lagi berbaki duit Thai, kira nak habis kan lah ni, plus frust menonggeng tak dapat shopping baju..jadi memang tak nak lepas kan peluang. 

Masa nak cari warna yang menawan hati, ada lagi beberapa 2-3 orang perempuan yang sibuk nak try2 juga warna kat tangan. Termasuk Wa jadi 4 orang, oleh kerana ruang yang agak sempit, tak berapa selesa kita nak ambil masa untuk try2 kat situ. Maka warna yang best2 pun dah lupa kod nya haha. Ambil saja apa yang cantik, tak dapat nak try banyak2, tambahan pula susunan warna kat situ pun tak teratur! Sample dia pun macam tak tersusun dalam kotak kecil plus, takda SA pun yang datang bantu. Berbanding dekat Sephora, Wa boleh habis kan masa 30min kat depan rak UD Vice Lipstick haha dengan bestnya untuk try2 kat tangan ni ha.

YSL Rouge Volupte Lipstick in #29 Opera Pink

Lihat saja kemewahan kotak dan tube lipstick ni. Berat memang berat and memang semua orang akan jatuh cinta dengan packaging dia. Sangat- sangat mewah! Suka betul bila buka tutup lipstick bila rasa smooth je dia tutup. Ada magnet gitu. Warna yang di tengah tube tu membawa kepada warna yang berada pada lipstick. I think memang sama betul!


Wa da love and hate relationship dengan texture lipstick ni. Memang sangat creamy & moisturizing tapi tak berapa nak long lasting. If nak compare dengan UD Vice Lipstick (if texture Sheer), for me YSL more pigmented and the texture memang sama lebih kurang Sheer punya texture. Wa tak pandai nak explain sangat, tapi itu yang Wa rasa bila apply. This kind of texture memang kene touch up la especially if lepas minum or makan.



Apa yang Wa tak suka bila pada mula Wa apply, warna dia agak tak berapa nak blend dengan warna bibir and not smooth if kita ada bibir yang kering. Tapi bila dah lama-lama pakai macam 30 minit ke macam tu, its look like magic. Very nice colour and suits with me! Dulu masa beli macam menyesal pun ada now I'm loving it :)





Hiiii, sorry for the late post. Rasanya Wa nak mulakan untuk share apa favorite perfume untuk uols. Sebab Wa ni memang suka dengan perfume, dah pun jadi penjual perfume pula hehe di @nu.shoppu. So, every month Wa akan share favourite perfume yang Wa akan pakai setiap hari by monthly. Bagi semangat juga untuk Wa lebih explore lagi perfume-perfume baru jadi boleh share dengan uols kan. Kebanyakkan kita agak kedekut nak spend duit untuk sebotol perfume. Betul tak?

Rasanya bila last kita beli perfume full size? Terus terang Wa katakan, last beli adalah 2 tahun lepas untuk hantaran kahwin sendiri !!! Haha tapiiiiiiii tak semestinya bila suka atau nak cuba-cuba kita kene juga beli full size, perfume ada banyak size dan juga ada sample! Harga pula lebih mampu milik :) ada je yang size 2ml hanya RM10. 

Still by JLO
Pertama kali bau perfume ni daripada cousin Wa. Dia mencari perfume ni untuk size mini tapi Wa takda jual. Bersungguh dia bagi Wa bau, tapi masa tu rasa bau yang belum jatuh hati. Sedap tapi tak fall in love lagi la kiranya. Kali kedua Wa bau terus jatuh hati sebab hadiah kan mak Wa untuk Hari Raya. Balik je rumah di Bangi suka betul pinjam perfume Mama. Nak keluar je sembur2 perfume Mama sebab parent Wa pun jenis suka beli perfume. Especially bila Baba pergi outstation, if dia takda apa nak beli kat Mama, perfume je dia belikan.

Berbalik kepada cerita Still by Jlo. Pertama kali bau, ia mengingatkan Wa something FRESH. Macam green tea! Seriously bau macam ni memang buat kita rasa baru lepas mandi sentiasa dari pagi sampai petang. Dah lama tu bau Wa bau floral. Agak jarang Wa suka bau-bau macam ni sebab selalunya Wa memang suka bauk sweet, fruity or musky. Wa suka pakai perfume ni bila pergi office especially waktu panas-panas kan. Kita tak rasa pun badan kita ni berbau sebab rasa fresh je.

Wa tak pasti berapa harga market exactly, tapi boleh dapat harga bawah RM200. Buat masa ni Wa takda jumpa lagi size miniature atau pun vial.






Bercuti ke Melaka memang satu idea yang datang tiba-tiba. Sebenarnya, ulang tahun perkahwinan pun kami lupa. Masing-masing sibuk, balik kerja pakat tidur awal especially Wa. Masa nak tidurkan Ziyad, terus cepat saja mata ni terlelap. That week, memang stress dengan kerja. Tiba-tiba terdetik nak pergi bercuti. Actually MIL yang remind pasal our annivesarry haha, which that time memang takda plan apa pun. Dah terfikir terus whatsapp suami kata "Jom this weekend pergi Melaka!" Si Dia pun reply OK! Malam tu terus kami book hotel Swiss Garden sebab sebelum ni ada ternampak kawan Wa bergambar dekat pool kanak-kanak, terus fikir "Best gila kalau dapat bawa Ziyad!"


Alhamdulillah ada kosong, memang hotel ni laku macam goreng pisang. Pergi 2 hari 1 malam pun dah memadai. Harga cuma RM188 saja. Kami bertolak dalam pukul 11.30 tengah hari, dan tiba di sana pun hampir pukul 2 petang. Hotel ini terletak diatas Tangs (baru dibuka) Ini salah satu faktor yang best selain kolam mandi haha. Kalau boring-boring boleh cuci mata sekejap. Oh, ada aquarium yang sesuai untuk kanak-kanak (ala Aquaria mungkin). Muka exited !!! Oh red lips from @shinnigshop, seriously best sebab matte and highly pigmented. Abaikan dagu kami.


Bilik Hotel Yang Luas

Selepas check in, kami terus menuju ke bilik..dari kaunter check in, menuju ke lif dan ke bilik, agak jauh sedikit dan perlu menukar lif kerana  bilik kami berada di blok yang berlainan. Jadi kalau anda seorang yang gelabah sensorang rajin-rajin bertanya hehe. Menuju ke tingkat 15, suasana koridor agak sunyi. Iyalah hotel hahaha. Tapi style dia, macam apartment mewah, gitu. Sekali lagi lupa nak snap gambar koridor.... tapi .memang berpuas hati. Luas, siap ada balkoni. Toilet dia pun besar. Siap ada tempat masak huhu. 




Kolam Mandi Kanak-Kanak Paling Best

Dan yang paling di nanti-nanti. Swimming pool dia yang memang best!!! Pool kanak-kanak memang besar dan tak strict pun untuk pakaian, asal uol pandai la jaga anak masing-masing. Lifeguard memang ada jaga dan juga di sediakan tuala mandi, tak perlu susah payah turun lif bawah tuala hotel ye. Masa ni uols pun lupa yang diri sendiri dah tua. Sebab orang dewasa pun seronok main kat sini. Di sebelah sini adalah bahagian kanak-kanak, sebelahnya untuk dewasa. Wa lupe nak snap gambar kat sana tapi ada jakuzzi tau.




Gym


Kalau anda kaki gym, sila la pergi kat sini, tengok aja permandangan kat luar, seronokkan? Memang ada kelas lah suasana kat sini. Kat sini lah kolam dewasa tu, ada cermin yang hadang. Petak putih tu jakuzzi. Tak pasti kedalaman dia berapa.

Kolam Mandi Dewasa




Selain daripada kolam diatas tadi, terdapat dua kolam mandi dewasa yang besar dan mempunyai permandangan di tengah-tengah bandar. Ala-ala infiniti pool la juga. Kedalam hanya 1.4 meter saja. Dua kolam tu terletak di aras yang sama bawah 2 blok berlainan. Besar sangat besar, rasanya tak perlu berebut lagi ! Selalu kalau nak mandi, penuh sangat orang kat kolam kan, sampai rasa tak selesa nak mandi. Jangan risau, kat sini ada 3 kolam dewasa yang luas terbentang.

Bilik Air + Sauna

Satu je yang Wa rasa tak berapa nak best, bilik mandi dia satu saja dan bilik buang air ada 2 kalau tak silap, sangat sikit tapi dua kali Wa masuk takda berebut dan ramai orang pun. Cuma orang ada juga tunggu sebab bilik air satu saja. Dalam bilik air tu, ada sauna. Best kot! Takda orang pun yang guna. Wa cuba la beberapa minit, lama-lama macam takut pula haha. Tu pun pintu kasi renggang sikit, tetiba teringat cerita Final Destination adoiiii.

Capati Pulau Gadong

Capati ni Wa pernah cerita masa pergi trip Melaka yang lepas masa honeymoon. Apa yang best memang homemade dan orang Melayu yang buat. Kuah cicah tu yang buat kita menambah selera. Yang tertarik kat sini, kuah dia ada Asam Pedas Ikan Mayong (selalu dah habis), Sambal Sardin (pedas jugak) dan Kari Kambing. Tak pasti ada kuah lain ke tak, tapi ni yang selalu kami order. Satu memang tak cukup hehe. Seorang makan dua keping baru kenyang.




Kuih Keria Antarabangsa, Limbong

Kuih Keria ni memang popular kat Melaka, selain daripada korang cari Coconut Shake kat Melaka. Selama ni, Wa tak pernah rasa pun walau pun dah memang selalu lalu kat kedai ni sebab rumah pak cik kat belakang kedai ni saja. If orang lain beli pun, Wa tak pernah merasa. Nak di jadikan cerita, lepas check out hari Sabtu, kami pun menuju ke tempat ni. Pukul 12.15 tengah hari, kuih masih lagi belum dijual, rupa-rupanya pukul 1 baru lah bermula jualan, itu pun kedai dah mula penuh dengan orang. Beratur panjang tu jangan cakap lah, sampai keluar. En Suami beratur 1 jam lebih demi nak merealisasikan impian bini tercinta. Nak balik, rasa macam rugi sebab dah beratur. Tepat pukul 1.15 petang, kuih keria panas-panas keluar. Bila dah keluar tu memang cepat je line dia berjalan.

20 biji RM10 kalau tak silap, istimewa kuih keria ni disalut dengan gula melaka. Gula merah melaka tu memang sedap. Tapi pada pendapat Wa bukan la selera tekak Wa. Kuih tu agak keras, kalau lembut mungkin lebih sedap. Mungkin ada kedai keria lain yang sedap, sebab dengar-dengar kuih keria antarabangsa ni, bukan ada 1 kedai saja di Melaka.

Annivesary

Tahun ni masuk tahun kedua perkahwinan kami. Alhamdulillah dikurnikan seorang anak, hadiah yang paling termanis dalam hidup kami. Sejak berkawan, kami tidak ada wajibkan perlu beri hadiah setiap tahun untuk keraian tertentu. Selalunya, paling ok pun kami pergi makan. Mungkin kami tak kesah, jika ada alhamdulillah, jika tiada pun takpa..Bagi Wa, percutian macam ni lebih bermakna dari hadiah dalam bentuk barangan :) terima kasih En Suami.



Dah lama tak beli lipstick untuk kepuasan diri. Lain rasanya bila kita beli lipstick brand agak mahal dari biasa. Last beli MAC Velvet Teddy tahun lepas, itu pun guna Personal Shopper. Haha. Wa singgah Sephora IOI Mall sebab kebetulan selesai kerja ada kat area sana. Tak sah kalau tak cuci mata kat Sephora, asalnya nak tengok Marc Jacob punya lipstick. Harga dulu dalam RM100, rasa macam berkira nak beli la untuk reward diri setelah stress kerja. Tapi bila tengok dah jadi RM125, hmm berfikir juga nak beli. 

Fikir punya fikir, terjumpa rack Urban Decay Vice Lipstick! Bila nama perempuan, boleh tahan 30 minit juga la duduk situ try satu2 warna :) Actually banyak yang berkenan, sampai tak ingat dan penuh tangan ni test satu2. Dalam 100 warna ada pelbagai jenis lipstick texture yang ada contohnya cream, sheer, comfort matte dan banyak lagi.


Wrong Number - Sheer
Warna nya natural pink yang tak melampau.Maaf gambar tak berapa jelas, nanti Wa snap yang lain. Sangat-sangat moisturizing sesuai dengan bibir Wa yang kering. In real life memang cantik, I think warna ni compliment jenis bibir yang warna tak berapa nak pink2 hehe. As you all know, if sheer ni dia agak transferable. So kene hati2 la, terkene tudung ke, tangan ke melekat hehe.Warna dia memang pigmented.




Liar - Cream
Warna ni memang cantik!! Untuk penggemar warna nude atau earth tone rasanya patut beli hehe. Tak terlalu gelap dan pucat. Oh yea, hati2. Texture cream ni sememangnya sangat-sangat dasyat. Soooooo creamy!! Memang warna dia sangat-sangat pekat. I think the whole texture have very pigmented.

Harga RM70 I think memang berbaloi. Berbanding dengan YSL lipstick yang Wa beli kat Bangkok Airport, if convert masa tu mahal sangat RM180. Tapi sebab dah teringin punya pasal. And I'm very disappointed dengan texture dia. Even sheer tapi colour pay off dia kurang berbanding Urban Decay Vice.

PRE ORDER OPEN 
BATCH 02

HUDA BEAUTY LIQUID MATTE

ETA 2-4 WEEKS
ORDER FROM UK

PRICE RM 100 EACH


* Order melalui Pre Order basis ni memang perlu KESABARAN yang tinggi

Whatsapp 012-3660408

TWO SLOTS LEFT !!

* Collective order RM400 baru Wa key in order ok.

Follow IG @nu.shoppu for new updates