Wedding Review : Makeup Sanding by Ferrarossa

on
August 16, 2015
Maaf ambil masa yang lama untuk update berkenaan makeup sanding. Masa makeup sanding ni memang sangat banyak dugaannya haha tapi hasilnya sangat berpuas hati. Wa suka sangat! Tq Farah, you are so amazing MUA. Tak rugi ambil dia. At the first choice, Wa ada tanya beberapa MUA lain untuk makeup sanding..maybe masa tu agak lambat juga kot, even sebenarnya lambat lagi before my wedding. Tanya Nuex, Erin, Shazreeyana, EmmaPesona...already full booking. Tarikh cantik mungkin, cepat di sambar orang. Then, masa tu terfikir nak tanya Farah. Actually, Wa lagi suka cara solekan kakak Farah, Shazreeyana. Wa juga pernah ikuti blog kakak dia and Farah pun ada, tapi tehy all dah tak active I think. Busy job makeup maybe :) But then, Wa jatuh cinta lepas tengok Instagram Farah, makeup soooo natural and glowing kat seorang model ni, Naddy Rahman. Nak scroll letak gamba kat sini, penat juga sebab gambar tu tahun lepas hehe.

Kita dah la berisi, for sure jadi pengantin XXL. If baju pun bergaya ada limit, tak nak lah makeup tu makeup ala kadar. Sebab tu la, Wa sangat memilih orang yang makeup hehe. Nak sangat nampak kita cantik dan tak seperti biasa kan kan. Alhamdulillah memang puas hati!

Wa paling takut if pakai liner bawah mata. Sebab if Wa sendiri pakai nampak garak. But, she's doin great! Kemas! Btw I'm wearing Lofa Lense in Pink. LOVE IT. Recommended. Selesa sangat.
Memang clean and very smooth je makeup dia kat Naddy tu. Terus Wa tanya and booking hehe. Luckily still available. Lega sangat! After that memang Wa takda contact Farah, since Farah dah confirmkan dalam calendar dia. Siap snapshot, yang dia dah save dalam calendar. Ok la, at least customer feel secure kat situ. 1 week before my wedding, Wa memang contact balik MUA untuk nak confirmkan date, venue, time semua. Tetiba ada satu number misteri msg kata Farah cari Wa. And siap buat iklan kat Instagram. Oh my, Wa rasa pelik and takut tetiba. Maybe Farah terhilang contact no Wa atau lupa nak save. So, Wa cepat2 whatsapp dia. So lega bila dah confirm semua.

On the day, sepatutnya MUA datang 2-3 jam sebelum majlis. Wa plan siap di rumah, since nak tangkap gambar dalam bilik pengantin yang penat Mama dan Wa siapkan! Konon nak abadikan dalam gambar lah. Tapi Farah agak terlewat, since dia dari tempat customer tu jauh sedikit. Tak ingat kat mana, perjalanan tu mungkin ambil masa sebab jemm ke kan. So, her friend datang dulu menyusul untuk bantu Wa dan tenang kan Wa hehe. If kawan dia bawak makeup tools maybe, if lambat sangat, kawan dia tolong la makeup kan kot. Tunggu punya tunggu tinggal 1 jam lagi. By the time if tunggu kat rumah takut tak sempat, nak g dewan lagi. Takut kelam kabut. Padahal team abang kamera dah tunggu kat bawah nak ambil gambar hehe tapi apakan daya, hajat nak bergambar kat rumah tak sampai.

Pika, Kak Linda, Fiza and Sarah
Syukur, ada kawan-kawan. My two friends pergi tolong pickup hand bouquet kat butik Wedding Galore (Wa tempah lain untuk sanding, fresh flower) and kawan Farah bawa Wa naik kereta dia pegi dewan. Masa ni Wa demam selsema haha, tapi ok sikit sebab makan ubat. Masa nikah tu kemuncak lah demam selsema, teruk sangat. So, bila sampai Farah still takda. Tunggu dalam 10 minit Farah sampai dan terus makeupkan Wa. Sempat berborak pasal makeup. For me, Wa tak marah pun and tak rasa tertekan pun. Wa taklah call2 or msg2 Farah push dia. But then Farah was soooo scared yang Wa marah kat dia. Siap bagi voice msg kata sorry and everything. Tindakan Farah hantar kawan dia bantu memang sangat membantu Wa. And they updating each other. Nampak Farah sangat responsible. So, Wa tak rasa paranoid and gabra. At least confident la sikit. Sebab tu Wa cool je. It was nice working with her.



Sampai terus makeup, masa tu ramai orang dah datang, yelah tengah hari kot. Wa sanding lepas Zohor. Nak lepaskan azan Zohor dulu. Wa memang tak tengok cermin sebab nak suprise la konon. And Wa tertengok pulak haha. Memula rasa cam OMG garangnya sebab dia buat ala-ala smokey.  Pastu rasa muka macam pondan sangat haha. Farah ada tanya, nak style macam mana. Wa kata up to you, Wa tak kisah sebab you yang tau apa sesuai dengan baju and muka I. Then dia tanya kenapa hire dia untuk sanding. Sebab ramai client ambil dia untuk nikah because of her talent makeup natural. Wa kata jatuh cinta dengan gambar seorang model dalam Instagram dia. Tapi Wa tak fikir pun apa-apa. Wa tau, for sure MUA if ada talent, she can do any looks for any event.


Memang tak bosan, sebab Farah sangat ramah bercerita, tambah ada kawan dia. Oh my.. tengok barang makeup dia, semua high quality. She is using YSL foundation on me huhu. Rasa muka mahal sekejap. Kami berborak2 la. Wa tak berapa sangat sebab tengah selsema haha. Wa paling risau time nak pakai bulu mata palsu. Masa MUA Vee, memang tak rasa apa bila dia pakaikan. Tetiba masa ni Wa rasa cam mengganggu sikit. But then, maybe lepas gam dah kering baru rasa selesa. Masa tengah touch up untuk last sekali, rombongan lelaki dah sampai!!! Haha kelamss sangat. Terus siap g pakai baju, kawan Wa tolong la pakai and siapkan. Masa tu baru nampak my makeup. Bukan puji diri sendiri ke apa, tapi memang nampak lain sangat Wa!! Ramai puji cantik. Bila dah blends well dengan baju and tudung, nampak menyerlah sangat makeup tu. Even memula nampak garang. Adalah tunggu 10minit Wa siap. Hehe. Ramai tolong masa tu, rasa macam princess sangat. Wa sempat cakap thanks kat MUA and kawan dia, and minta bagi goodies tapi lupa nak jemput makan sebab kalut sangat. Lepas tu terus makcik Wa tarik tangan nak pergi berarak.


Dupdap jangan ceritalah. Peluh nasib lah boleh kontrol. Selepas habis majlis, masa tu hujan lebat sangat, musim hujan pula masa Wa kahwin tu. Tak dapat nak buat outdoor. So, buat dalam dewan saja. Sedih memang sedih lah. Gambar tak berapa banyak sangat dapat capture dalam dewan. Agak terhad. Sampai petang dalam pukul 6 lebih macam tu sampai rumah. Makeup masih kekal cantik dan tak luntur. And sangat cantik sebab dah natural dengan kulit. Balik rumah, snap gambar sebab sayang nak tanggal kan. Terus bagi feedback kat Farah. Puas hati sangat. Makeup tahan lama. Ini lah hikmahnya. Wa memang tabik kat Farah. Kelam kabut pun still superb makeup dia. Sekarang if tengok IG Farah, memang ramai sangat followers dia. Skills dia pun dah superb! Tahniah Farah you memang terbaik.


Lihat lah dagu itu. Hasil untuk mengecilkan dagu hehe. But still love it!

You can reach her IG @ferra_rossa
Email : makeupbyferrarossa@gmail.com
Contact No : 019-442 2808



Be First to Post Comment !
Post a Comment

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9