Resepi : Shepherd Pie

| On
12:14 AM
Selepas sahaja majlis perkahwinan, Wa ambil cuti seminggu untuk berjalan-jalan ke rumah saudara. Yang berkesempatan pergi di rumah sebelah saudara sebelah si dia. Memang lah dijamu macam-macam. Kari memang tak boleh tinggal bagi orang Penang! Memang kaw, tu next time Wa menuntut dengan MIL and Aunty semua. Paling yang menarik perhatian Wa Aunty dia jamu Shepherd Pie. So, memang sedap! Apa yang best simple and senang je nak buat. Wa pun google la ape yang speciality pie ni. Rupanya kentang. Topping dia daripada kentang lenyek :) Dapat bayangkan kan kentang yang panas dan crispy.



Bahan-Bahan

Inti
Ayam Kisar @ Dada Ayam
Prego Tomato @ Carbonara 
Cendawan
Kacang Peas @ Mix Vegetables
Susu
Keju
Serbuk Lada
Lada Hitam

Topping
Kentang
Mentega
Susu
Keju
Garam

Memula Wa masakkan kan inti dia macam kita biasa masak carbonara atau kuah spageti, tapi bukan kuah ye, kene buat dia pekat sikit. So, pandai lah uols tambah air ikut mana. Kalau tak guna Prego, boleh guna susu dan olive oil, tambah cheese sikit dan letak tepung jagung, nanti confirm dia pekat. Kat bawah ni Wa dah siapkan dan ready masukkan dalam mangkuk kaca atau pun loyang.



Ratakan, if nak buat layer boleh buat dengan lasagna atau cheese atau pun kentang tadi, tapi if kentang, bila potong dia akan lembik sikit la. Ikut la citarasa. Selepas tu, sambil tu kita rebus kentang sampai empuk. Dah empuk, Wa akan lenyekkan kentang sampai dia tak berketul dan gaul dengan susu, mentega dan cheese. Oh lupa, masa rebus tadi masukkan garam. Kalau nak cepat masuk dalam blender, jadi lah lembut macam ni hehe. Tapi lepas tu rosak blender hahah.



Akhir sekali, lepas siap topping, kita sapu kuning telur dan cheese. Siap!!! So, depends on uols nak inti apa, lepas buat akan jadi macam ni :)) makan panas-panas masa kentang tu masih garing sedap..plus kentang tu boleh buat different portion untuk anak uols or baby. Wehh sedap kot ketang ngan susu!!!! Letak cheese sikit hehe. 


Masa ni Wa buat dua bekas, satu yang perisa tomato, satu carbonara. Wa prefer tomato !

Selamat Mencuba!
Be First to Post Comment !
Post a Comment

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9